Voorhoofdsplaat en halsplaat, onderdelen van een paardenharnas, Heilig Roomse Rijk, 3e kwart 16e eeuw
Gegraveerde en gezwarte voorhoofdsplaat en halsplaat. De voorhoofdsplaat draagt drie wapenschilden.
Deze voorhoofdsplaat is het resultaat van een evolutie naar de volledige bepantsering van paarden zoals die rond 1400 wordt aangewend. In die periode volgt het harnas van het paard dat van de ruiter, zij het heel wat zwaarder om te dragen en kostelijker om te produceren.
De voorhoofdsplaat, die meestal uit één of twee delen bestaat, is ontworpen om de meest kwetsbare delen van het paardenhoofd te beschermen, vooral de ogen en de neus. Deze bescherming blijft tot in het midden van de 17e eeuw in gebruik.
Dit exemplaar is in die zin ook verder uitgewerkt en biedt zodoende meer bescherming voor het paard rond de ogen en de oren. In de houder kan een pluim, onder meer als herkenningsteken, bevestigd worden. Dit type harnas is zowel voor de smid als voor de eigenaar een echt pronkstuk: vorm en ontwerp zijn complex en fijnzinnig.
Aan de hand van de drie wapenschilden kunnen we aannemen dat de voorhoofdsplaat geproduceerd werd in de Palts of Beieren, of bestemd was voor een ruiter uit die streken.