Hollandse Zaal
De 'Hollandse Zaal', het eerste gedeelte van de historische zaal, behandelt de periode tussen 1815 en 1830, wanneer de vereniging van de Grote Nederlanden – gevraagd door Europa – eerst door de slag bij Waterloo (1815) werkelijkheid wordt en 15 jaar later door de Belgische revolutie teniet wordt gedaan. De zaal leidt als het ware de Historische Zaal in.
Een museum in een museum
De Historische Zaal werd officieel geopend in 1923 en is zo één van de oudste tentoonstellingsruimtes in het Koninklijk Legermuseum. De opstelling is de voorbije 100 jaar niet zo erg veel veranderd. Los van de collectiestukken is de zaal en de opstelling dus een museumstuk op zich. Deze zaal toont zo, naast prachtige collecties van het Belgische leger tussen 1831 en 1914, meteen hoe musea er bijna een eeuw geleden uitzagen.
Meer dan achtduizend collectiestukken wachten er op ontdekking! Overvolle vitrines met kleurrijke uniformen en hoofddeksels herinneren aan een periode waarin de militaire mode nog niet door camouflagekleuren werd bepaald. Enorme portretten en bustes van invloedrijke militairen, indrukwekkende kanonnen en een massa regimentsvlaggen trekken evenzeer onmiddellijk de aandacht.
Bovendien toont de Historische Zaal ook een unieke collectie persoonlijke souvenirs van de eerste twee Belgische koningen. Zowel Leopold I als Leopold II waren opperbevelhebber van het Belgische leger en kregen dan ook elk een aparte vitrine in de zaal, gevuld met talrijke uniformen en persoonlijke bezittingen. Bijkomende blikvangers zijn het veldbed van Leopold I en de driewieler waarmee koning Leopold II aan het einde van zijn leven op de dijk in Oostende fietste.
Een venster op de wereld
De Historische Zaal biedt eveneens een boeiend en uniek venster op de wereld. Vitrines met exotische souvenirs vertellen het verhaal van de Belgische (militaire) aanwezigheid in Italië, Mexico, Afrika en China. De zaal is een portret van België in de 19e eeuw, een glorierijke periode waarin het land tot de grote industriële mogendheden behoorde.